Hur man älskar någon med BPD

Innehåll

De är attraktiva, de lockar och de kan vara farliga, vilket bara förstärker deras charm..

Maria Brazgovskaya

Enligt statistik har 2-3% av människorna på planeten en gränsöverskridande personlighetsstörning. Inte så många, men dessa människor sticker tydligt ut mot bakgrunden av den svaga majoriteten, så alla har en chans att komma i ett förhållande med ”gränsbevakningen”: de är attraktiva, de lockar och de kan vara farliga, vilket bara förstärker deras charm. Många skådespelare och artister har blivit sig själva genom denna störning..

Borderline-personlighetsstörning (BPD) är inte en sjukdom utan snarare ett spektrum av diagnoser och symtom. viagra för kvinnor apoteket

Från det främsta kan man kalla ökad känslomässighet, sårbarhet, intolerans för ensamhet, en tendens till självförstörelse och alla typer av anestesi: alkohol, droger, sexuella övergrepp. Och många av dessa egenskaper kan vara mycket attraktiva. Till exempel känslighet och benägenhet för fara. En slags riddare som kommer att komponera poesi och få en drake. Därför är det inte så förvånande om en helt vanlig tjej befinner sig i ett förhållande med en ”gränsbevakning”.

Till en början kan en affär med en ”gränsbevakning” se ut som om du slår jackpotten.

Det var som om hjältarna i alla kärlekshistorier skrevs från den här killen: känslomässiga, subtila, benägna att ljusa gester och försöker alltid vara där. Och han dyrkar henne. Detta är viktigt: notera att en man med denna sjukdom är benägen att idealisera, ofta med en avvikelse i fantasin.

När pendeln svänger åt andra hållet kommer uppmärksamheten att ersättas av vild svartsjuka och dyrkan kommer att förvandlas till förakt och förödmjukelse. Sådana människor går alltid till ytterligheter och går längst bort i det emotionella spektrumet. Om du älskar, då galet, om du grälar, då våldsamt. Och det är denna känsla renhet som kan locka och förvirra den andra partnern först..

Alla har hänt att bli kär i en dålig kille, men vad håller normala människor i ett förhållande med dem?

För det första, de är stora manipulatorer.

För det andra, de tycker det vanligtvis är outhärdligt att vara ensamma med sig själva, så de kommer tvångsmässigt att söka någon annans uppmärksamhet. Och om ”gränsvakten” känner att partnern kommer att lämna honom, blir han återigen den mest kärleksfulla och mest uppmärksamma. Med tanke på att sådana människor kan vara väldigt charmiga är det ganska enkelt att ge dem en andra chans. Och sedan det tredje och det fjärde, för världens tillstånd för ”gränsbevakningen” är lika outhärdligt, och pendeln kommer säkert att svänga åt andra hållet. Dessutom kan den svänga så snabbt att du inte förstår att något har hänt. Vi satte oss till frukost med ”du är min musa” och kom upp med ”åh, du är en prostituerad.” Allt kan vara en utlösare, men det är nästan omöjligt att lugna ilska..

Det är det tredje: de kommer känslomässigt att rocka dig också.

Denna sjukdom är ganska sällsynt och kan endast diagnostiseras av en psykoterapeut. Och ändå finns det några varningsskyltar att se upp för. Var och en av dem kan bara vara ett karaktärsdrag, men om flera ringer på en gång och regelbundet bör du tänka på om det är farligt för dig att förbli i ett förhållande med den här personen.

De viktigaste symptomen på borderline personlighetsstörning

1. Den viktigaste markören är konstant känslomässig svängning. Från lycka till ilska – på en minut.

2. Den extrema graden av att uppleva känslor. Om kärlek, då galen, om raseri, sedan till önskan att döda. En person kan praktiskt taget inte känna något genomsnittligt.

3. Rädsla för ensamhet och därmed tvångsmässig uppmärksamhet mot partnern, som lätt flyter till förföljelse.

4. Misförståelse för sig själv och därmed samma gunga: en person anser sig vara antingen Napoleon eller en darrande varelse, och denna åsikt förändras flera gånger om dagen.

5. Beroende på någon form av missbruk som ett sätt att undvika sig själv: alkohol, droger, överätning, spel, farliga sporter.

6. Lust att undertrycka en partner och äga honom helt. Därav den vilda svartsjuka och avvisande av någon form av autonomi.

7. Ökad känslighet, som ersätts av emotionell blindhet. En person kan brista i tårar när han ser en död duva på gatan, men samma dag kommer han inte ens märka problemet med en släkting eller älskad.

8. Självmordsbeteende och önskan att skada dig själv eller någon annan. Härifrån finns en känsla av fara, som ofta upplevs av människor i närheten ”gränsvakter”.

9. Desperat sökande efter meningen med livet och att falla i en svart avgrund: allt är förlorat, allt är meningslöst. Svart längtan kan komma ganska plötsligt.

På grund av det faktum att det ofta anses skamligt att träffa en psykiater i vårt land har många människor med gränsstörning aldrig varit hos en läkare. Varken släktingar eller de själva ser behovet av detta eller avskriver sjukdomen i livet på en dålig karaktär. Det är synd, för med hjälp av en specialist ”gränsvakter” lära sig att hantera sina egna egenskaper och kan leva ett socialiserat liv. För vissa blir störningen en kraftfull resurs och källa till kreativ energi, exempel är många bland de kreativa yrkena.

Men om du befinner dig i ett förhållande med en man vars beteende förstör dig känslomässigt och ännu mer med fysiskt övergrepp, tro inte att din kärlek kommer att läka honom eller göra honom till en ny Van Gogh..