Våra nattliga allierade

Innehåll

Våra drömmar är inte värdelösa visioner, de säger oss viktiga saker. Det är värt att inleda en dialog med dem för att få möjlighet att lära känna dig själv bättre..

”Det är väldigt konstigt. Idag drömde jag om min far – han dog för femton år sedan. Han var ung, utan rynkor och mycket glad. Vi pratade länge och på morgonen vaknade jag med känslan av att jag föddes på nytt. ” ”Jag gick in i ett hus med en oändlig serie rum där ingen bor. »Var och en av oss är bekant med sådana berättelser om förvirrade drömmare. De delas av våra nära och kära, kollegor, barn … Den som berättar sin dröm, varje gång ger oss en gåva – avslöjar den innersta delen av sin själ. ”Det andra livet” som vi lever i drömmar är generöst för oss, poetiskt, inte förvrängt av andra människors sociala attityder eller förväntningar. Detta är den renaste produkten av vår djupaste varelse och samtidigt ett underbart verktyg för självkännedom och utveckling..

Beskyddare av searna

Gudarnas budbärare bland de forntida grekerna, inspirerande profeter eller stora ledare bland indianerna. apotekpotensmedel. Nattvisioner har alltid ansetts som budbärare av ödet, ett mirakel, ett profetiskt fenomen. Den stora Freud och Jung, och efter dem, och moderna forskare bekräftar: drömmar är nödvändiga för vårt liv *. Sleepwatchers, som grundaren av psykoanalysen kallade dem, hjälper oss främst att förbli nedsänkta i det. Så om sovaren är törstig, tillåter inte en dröm om hur han dricker vatten från en källa att han vaknar.

Drömmar tillåter oss också att bearbeta, sortera eller radera den information som vi fick under dagen. Genom drömmar kastar vi bort alla icke-viktiga och tar fram våra prioriteringar. Och enligt Freud uppfyller vi våra drömmar i våra drömmar och ”återskapar” oss själva på nytt så att vi kan börja varje dag ”med ett nytt sinne.” Dessutom: drömmar har förmågan att ansluta oss till kunskapskassan som tillhör våra förfäder..

Den stora Freud och Jung, och efter dem hävdar andra forskare: drömmar är nödvändiga för vårt liv.

Australiska ursprungsbefolkningar är till exempel övertygade om att drömmar finns långt innan någon ser dem och är grunden för livet på jorden. För dem drömde deras förfäder verkligen, det vill säga de skapade världen med dess regler och värderingar genom medvetenhetens kraft. Som den franska psykoanalytikern Guy Corneau säger, ”i sömn, i detta förändrade medvetandetillstånd, får vi tillgång till mer omfattande kunskap än vad som finns tillgängligt för oss medan vi är vaken.” Hur bevisar man det? I en dröm möter vi symboler eller ord som vi inte känner till eller aldrig använder medvetet.

Hur man startar analysen

När vi vaknar försöker vi ibland omedelbart förklara vår dröm. Skynda dig inte, säger psykoanalytiker Andrei Rossokhin.

”Analys är en funktion av medvetandet, och en dröm är resultatet av det omedvetnes aktivitet”, förklarar Andrey Rossokhin. ”Vi kan vara uppriktiga säkra på att vi förstår vår dröm, men i verkligheten hör vi bara rösten från vår egen logik.” Så ta dig tid. Försök att stanna längre i det ”drömmande” tillståndet, som uppstår vid gradvis uppvaknande: nattbilder fortsätter att leva i det, men samtidigt uppträder förmågan till självobservation. ”Stäng ögonen och återuppliv några av drömepisoderna, kom ihåg de mest obetydliga fragmenten av drömmen eller dess eftersmak”, föreslår psykoanalytikern. – Låt drömmen ”andas”, öppna upp för de tankar och känslor som kommer att uppstå i samband med det du ser. Och först efter att ha samlat ett antal föreningar, försök att analysera sambandet mellan dem, bilderna av sömn och ditt liv. ” Genom att göra sådant arbete börjar vi gradvis förstå att drömmar inte är fragmentariska episoder som inte på något sätt är kopplade till varandra, utan manifestationer av själens komplexa arbete, som försöker förmedla något viktigt för oss..

Bilder från århundradena

Element av drömmar, som inte är en del av drömmarens personliga historia, betraktade Freud som ”arkaiska kvarlevor.” Jung kallade dem senare ”arketyper” – former av psyken som inte kan förklaras av några händelser i livet och som tydligen är de förstfödda och utgör arvet från den mänskliga anden **.

Upptäckaren av det kollektiva omedvetna har upprepade gånger observerat dess manifestationer, inklusive hos barn. Således berättade en tioårig flicka sina drömmar för sin far, Jungs patient. I dem uppträdde ”ett ondt djur, ett monster i form av en orm med många horn.” Jung fann att samma ”hornade orm” bara nämndes en gång, på 1500-talet, i ett arbete om alkemi skrivet på latin. Hur kan ett barn få den här bilden??

Att vara avkomman till vår, som Jung sa, ”svindlande uråldrig psyke”, är dessa bilder instinktiva framställningar som har kommit från urminnes tider och gått över från generation till generation. En labyrint, ett träd, en orm, stridande bröder, solen, vattnet … Dessa universella symboler, som har vuxit på grundval av myter och religioner, kommer in i våra drömmar tillsammans med de professionella och personliga händelserna på dagen. Det är de som tillåter oss att ta en ny titt på vardagliga tomter och kasta ett nytt, oväntat ljus på dem..

Som regel reducerar drömböcker av alla slag drömmarnas innehåll till en enda mening, en slags färdig tolkning – som en ”färdig klänning” som passar alla. Men i verkligheten (och detta bekräftas alltid under psykoanalysen), endast i dialogen mellan det universella och det personliga, medvetandet och de omedvetna, oberoende sökningarna och mänsklighetens visdom, kan dessa bilder leda oss till inspirerade upptäckter..

Kraften i kreativitet

En dröm kan avslöja sin mening endast i en serie andra – de som föregår den och de som kommer att följa den..

I den meningen är det omöjligt att dela upp drömmar i ”bra” och ”dåliga” (även mardrömmar hjälper oss genom att visa förtryckta ångest som hindrar oss från att gå framåt). Bilder av nattvisioner har alltid flera betydelser, och endast sökandet efter associationer och tolkningen av dessa bilder gör att vi kan förstå oss själva bättre. Därför uppmanar experter oss att dra nytta av drömmar, hålla en konstant dialog med dem och spela in dem. Enligt Jung, eftersom kungen spelas av följen, så kan en dröm avslöja sitt budskap för oss bara i en serie tidigare och efterföljande drömmar..

Den största hjälpen för oss tillhandahålls av morgondrömmar, som faller i fasen av paradoxal sömn. ”De är samtidigt de mest symboliska och närmast vårt” medvetna ”liv: just nu börjar vi redan förbereda oss för den kommande dagen”, tror Guy Cornot. – Det omedvetna erbjuder oss sin kreativa syn och utvidgar den medvetna synen på aktuella problem. ”.

Att berätta om din dröm är bara ett sätt att bättre förstå den. Och det mest pålitliga är djup, konstant kontakt med dina drömmar. ”Var uppmärksam på dessa oändliga nattscener”, uppmanar den jungianska psykoterapeuten Madina Slutskaya. – Vi bör reflektera över våra drömmar, följa vridningarna på deras tomter, skriva ner dem i verkligheten. När vi försöker förstå dessa meddelanden kan vi lära oss av dem och hjälpa vår personlighet att utvecklas. ” Och då kanske våra dagar blir ljusare. tack vare nätterna.

Om det

Sigmund Freud, ”Interpretation of Dreams”, Eksmo, 2005.

Carl Gustav Jung,”Symboliskt liv”, Kogito-Center, 2003.

Albert Nalchajyan, ”Nattliv”, Peter, 2004.

Den upplysta drömmarnas kod

Se, skriv ner och försök sedan analysera: på det här sättet kan du steg för steg komma närmare förståelsen av dina egna drömmar. och mig själv.

  • Går till sängs, upprepa för dig själv: ”Jag vill komma ihåg min dröm imorgon”.
  • Lägg en anteckningsbok eller en röstinspelare på sängbordet: du får möjlighet att vakna (på morgonen eller mitt på natten) och skriva ner några fraser.
  • Senare använder du dessa korta skisser och skriver ner din dröm mer detaljerat i en speciell anteckningsbok. Tilldela tio till femton minuter för detta. Oroa dig inte för stilen, ditt jobb är att registrera i detalj drömhändelserna och de känslor du upplevt. Glöm inte att titeln drömmen och ta med datumet.
  • Fråga dig själv vad dina drömmar kan betyda: när de samlas i en anteckningsbok blir det lättare att märka ihållande teman och repetitiva situationer.
  • Försök att öva inspelning och tänka på drömmar regelbundet. Genom att få erfarenhet kan du lättare välja nycklarna till dina drömmars bilder och förstå tydligare deras betydelse..

* M. Jouvet ”Le sommeil et le Reve”. Odile Jacob, 2000.

** ”Essays on Analytical Psychology” i CG Jungs bok ”Essays on the Psychology of the Unconscious.” Cogito Center, 2006.